11 Avram Iancu, Room 319 office@cluj-napoca.elsa.ro +40 745 050 099
Saptamana Juridica

Săptămâna Juridică

ZIUA I

Conferința Națională „Săptămâna Juridică”, organizată de ELSA Cluj-Napoca, a avut loc anul acesta în perioada 11-17 mai 2015, având o diversitate de teme abordate pe parcurs. Primul eveniment din cadrul săptămânii, în data de 11 mai, a început cu succes alături de domnul Cristi Dănileț, care pentru mai bine de 2 ore a păstrat toți participanții curioși și atenți, în amfiteatrul A. Ionașcu din cadrul Facultății de Drept UBB. Tema dezvoltată de către acesta a fost „Justiția în România” și le-a transmis studenților informații cu privire la importanța jurisprudenței și a publicării ei pe internet. Membrul CSM a subliniat și faptul că profesorii de drept ar trebui să își revizuiască cursurile și că este o greșeală să fim învățați că jurisprudența nu este izvor de drept, alături de importanța publicării hotărârilor judecătorești anonimizate pe internet. Legat de acest aspect, a prezentat o scurtă istorie amuzantă în legătura cu dificultatea cu care s-au adaptat procurorii și judecătorii la introducerea computerelor, spunând că:„Vreo trei luni nu au fost puse în funcțiune. Zice nu avem rețea. Rețea, să spargem prin pereți. Ce rețea vă trebuie? Computerul se bagă într-o priză și apeși pe un buton. Domnii judecători au început să apase pe buton și să iasă chestia aia din mijloc, suport pentru cafea. Așa s-au folosit computerele prima dată, de utilitate personală.” În final, acesta le-a urat succes studenților, care au fost in jur de 100, și i-a încurajat să facă tot ce le stă în putință pentru a schimba sistemul in bine.

ZIUA II

Cea de-a doua zi a conferinței, din data de 12 mai, l-a avut ca speaker pe domnul George Zlati, la evenimentul intitulat „Perspective Juridice. Internet Law„. George Zlati este avocat colaborator la SCPA Sergiu Bogdan & Asociaţii – Baroul Cluj din octombrie 2013 și cadru didactic asociat la materia “Drept penal – partea specială” in cadrul Facultății de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Avocatul le-a vorbit studenților despre modul cum se desfășoară perchezițiile informatice, care sunt în creștere din ultimii ani, percheziții care sunt aprobate de judecători și se efectuează pe laptopuri, hard-disk-uri, stick-uri, CD-uri, etc., urmate de procedurile aferente. Pentru aceste percheziții este utilizat un aparat numit „blocker”, și „Chiar dacă specialistul va acționa prin intermediul unui blocker ce oferă garanții că nu se vor suprascrie date, nu se vor șterge, nu se vor modifica, s-a ajuns la concluzia că e mult mai sigur, dincolo de utilizarea unui blocker, să nu interacționezi deloc cu sursa originală.”, a precizat Zlati. O problema tehnică de care se „lovesc” adesea specialiștii este legată de aparatele Apple, care necesită instrumente speciale, de care aceștia nu dispun mereu. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări din partea publicului, la care avocatul a răspuns clar și la subiect.

ZIUA III

Pentru că justiția în România este un subiect de mare interes pentru toată lumea, aceasta a fost tema și a celei de-a treia zi din cadrul Conferinței Naționale „Săptămâna Juridică”, din data de 14 mai. Speakerul invitat a fost Monica Macovei, a cărei prezență a umplut sala „Aula Magna” din cadrul Rectoratului. Aceasta le-a vorbit participanților despre meseria ei, greutățile pe care le întâmpină și care sunt rezolvările la problemele de care ne lovim adesea în justiția României. Totodată, Macovei a dat câteva exemple din momentele în care a trebuit să ducă la bun sfârșit finalizarea unor cazuri, singură, fără a putea contacta alte persoane, precum și pașii nu întotdeauna siguri pe care a trebuit să îi urmeze. Publicul a fost acaparat de discursul său, în special de părțile care aveau legătură cu meseria ei și cât efort presupune acest lucru. Ziua a treia a luat sfârșit cu un public impresionat de Monica Macovei și feedback-ul a fost pozitiv.

ZIUA IV

A patra și ultima zi din cadrul săptămânii juridice a fost marcată de o conferință specială, în data de 15 mai, intitulată „ Receptarea CEDO în actualul context legislativ național și internațional”. Speakerii au fost Daniel Buda, membru al Parlamentului European, Radu Chiriță, un specialist bine-cunoscut în drepturile omului și Lucian Criste, un avocat practician în acest domeniu. Conferința a avut loc în Aula Magna a UBB – Facultatea de Studii Europene. La sfârșitul conferinței, Daniel Buda a anunțat un concurs , pe baza eseuri , care a constat în patru burse la Bruxelles timp de patru elevi. „Este vorba de un stagiu de trei zile la Bruxelles sau poate la Strasbourg, pe care puteți să-l obțineți pe baza unui eseu pe care trebuie să-l faceți despre instituțiile europene și implicațiilor lor în România. Acest stagiu o să fie pe fiecare an, de la anul I la anul IV. Cei care vor fi selectați, vor avea posibilitatea să participe la dezbateri în Parlamentul European timp de 3 zile.”, a declarat europarlamentarul.

ZIUA V&VI

În ultimele două zile a avut loc Concursul Național de Procese Simulate de Drept Penal „Traian Pop”, organizat de către departamentul Activități Academice. Concurenții și-au susținut pledoariile în zilele de sâmbătă și duminică la Curtea de Apel Cluj, în fața unui juriu care i-a provocat să-și etaleze în spirit competitiv cunoștințele de specialitate și calitățile oratorice. De asemenea, în data de 16 mai, am încheiat cu succes o săptămâna reușită, închinând un pahar de șampanie la Balul Juriștilor.