11 Avram Iancu, Room 319 office@cluj-napoca.elsa.ro +40 745 050 099
Daiana Avasan

Nu vă implicați în ELSA pentru CV. Implicați-vă în ELSA pentru VOI, pentru prietenii, pentru oameni, pentru dezvoltarea voastră

E destul de greu să spun în câteva cuvinte ce a însemnat (și încă înseamnă) ELSA pentru mine. Nu îmi propun să prezint un monolog motivațional despre cât de tare și grozavă e asociația, sau să încerc să conving că acest tip de voluntariat e un must do în facultate. Aș vrea în schimb să povestesc puțin despre cum m-a format pe mine această experiență și să-i las pe cei ce citesc să tragă propriile concluzii.

Dacă mi-aș ruga prietenii din liceu să mă descrie într-un cuvânt, probabil m-ar numi introvertită, timidă sau retrasă. Nimic mai adevărat. Când am intrat în anul I eram persoana tăcută care nu se avânta să se afirme, să iasă în față, să vorbească sau să cunoască oameni noi. Am îndrăznit însă să merg la This is ELSA.

Știam de asociație de la o prietenă (care culmea nu era studentă la drept), știam cu ce se ocupă și știam că e momentul să încep să mă implic în activități extra-curriculare (în liceu spusesem pas la acest gen de activități și am regretat enorm). La prezentare mi-a plăcut vibe-ul celor ce stăteau în față și ne prezentau cu atâta îmsuflețire asociația, departamentele, oportunitățile. Vorbeau toți de prieteniile legate, de dezvoltarea personală, networking and so on and so forth. Îmi venea greu să cred că aș putea vreodată să ajung și eu să fiu ca ei. Totuși, am completat formularul de înscriere și m-am prezentat la interviu. A fost probabil de departe cea mai bună decizie luată. Am ajuns să iubesc asociația, oamenii, evenimentele, activitățile. Cum nu aș fi crezut vreodată, am început (mai timid decât ceilalți colegi ai mei ce-i drept) să mă implic în organizarea și coordonarea de proiecte și evenimente locale, naționale și chiar internaționale.

Poate unii vor invoca că dă bine la CV activitatea de voluntar. Neîndoielnic, e un punct în plus, însă nu vă implicați în ELSA pentru CV. Puncte în plus puteți dobândi și altfel. Implicați-vă în ELSA pentru voi, pentru prietenii, pentru oameni, pentru dezvoltarea voastră. Uitându-mă în spate realizez că am parcurs un drum frumos de formare. Dacă îmi rog acum prietenii să mă descrie, ar face-o probabil prin cuvinte ca vorbăreață, activă, ambițioasă. În urmă cu 3 ani nu mi-aș fi imaginat vreodată că aș ajunge să vorbesc în fața a 200 de oameni, că aș putea să coordonez o echipă de 14 voluntari în vederea organizării unui eveniment național cu participanți din toate colțurile țării și în niciun caz nu m-aș fi văzut ținând workshop-uri în fața altor colegi.

E de prisos să menționez cum majoritatea prietenilor mei sunt și ei voluntari în ELSA, dar nu doar în Cluj-Napoca. Am legat prietenii cu oameni din toată țara. E frumos să te gândești că poți ajunge într-o zi la Timișoara, ori București sau Târgu-Mureș și ai acolo oameni dragi alaturi de care să-ți petreci timpul. Ori poate vrei să dai o fugă până la mare și prietenii din Constanța vin să-ți țină companie. Cele mai frumoase amintiri din facultate sunt fără dubiu legate nu neaparat de ELSA, dar de oamenii din ELSA, de prietenii câștigați. Va da bine și la CV voluntariatul, dar mai bine va da modul în care am învățat să mă exprim, să-mi stăpânesc emoțiile, sau să negociez. Coordonând și organizând proiecte, discutând cu diverși oameni din mediul academic sau cel avocațial, m-a ajutat să dobândesc o serie de calități care mă vor ajuta cu siguranță pe mai departe atât pe plan profesional cât și personal.

În încheiere, aș vrea să spun că voluntariatul în ELSA va rămâne probabil cea mai dragă amintire a mea legată de anii de facultate și dacă ar fi să o iau de la capat, nu aș schimba nimic. Dacă vreți să cunoașteți și voi oameni frumoși, ar trebui să știți deja ce aveți de făcut: keep calm and join ELSA!

Daiana Avașan,

(Vicepreședinte Activități Academice ELSA România 2016/2017)