11 Avram Iancu, Room 319 office@cluj-napoca.elsa.ro +40 745 050 099

Departamentul S&C

Departamentul Seminare & Conferințe oferă, prin evenimentele sale, diferite perspective asupra unor teme din domeniul juridic, abordate nu doar de către juriști cu experiență, ci și de nume sonore ale altor ramuri/domenii de interes ce se pliază pe tema aleasă. Oportunitatea oferită de către Seminare & Conferințe de a coordona încă din primul an ca tânăr student, proiecte de anvergură în cadrul facultății, facilitează contactul cu persoane juridice importante și dezvoltă latura profesională a fiecărui membru.
An de an, atât la nivel național, cât și internațional, o parte din evenimentele departamentului se focusează pe probleme de interes global, prin conceperea unor proiecte derulate simultan în grupurile locale a 43 de țări europene. Fie că ne referim la „Săptămâna IFP” (International Focus Programme), implementată la nivel internațional și care are ca scop punerea în practică a viziunii noastre prin organizarea de către rețea a unui eveniment cu aceeași temă, în fiecare Grup Local, la nivel internațional, fie la „Săptămâna Juridică”, un proiect clujean care întrunește pe parcursul a 7 zile câte un eveniment specific al fiecărui departament, Seminare & Conferințe este cu siguranță locul potrivit pentru o persoană căreia îi place să lucreze în echipă și să se implice.

Pentru o idee mai clară, evenimentele care definesc acest departament sunt:

Prelegerea

Un discurs ținut de un specialist, pe o anumită temă juridică, având structura unei plenare.

Discuția în plen

Doi sau mai mulţi specialişti dezbat o temă juridică specifică în faţa unui public, din domeniul juridic sau din domenii diferite.

Seminare

Perioada unui seminar este de 2 până la 7 zile şi constă în mai multe prelegeri pe o temă juridică, având structura unei plenare.

Conferinţe

Perioada unei conferințe este de 3 până la 7 zile şi are un conţinut mult mai ştiinţific decât seminarul, în cadrul acestuia având loc şi ateliere de lucru. Finalitatea discuţiilor din cadrul atelierelor va fi expusă sub forma unei plenare.
Cafenea juridică – organizat într-un cadru informal, poate lua forma oricărui eveniment de mai sus. Şcolile de drept

Sunt evenimente cu o durată mai mare, între 7 și 14 zile, cu participare naţională sau internaţională, care conțin un program academic de 20 de ore, sub forma unor cursuri sau ateliere.

Vizitele de studiu

O oportunitate foarte bună de a cunoaște membri celorlalte Grupuri Locale, naționale sau internaționale. Acestea pot fi unilaterale, când un grup vizitează alt grup local, bilateral, când două grupuri se vizitează reciproc sau multilateral, când mai multe grupuri vizitează un grup local. La acestea din urmă, numărul minim de participanți trebuie să fie de 5 persoane. De asemenea, este necesar ca programul academic să fie de minim 3 ore.

Vizitele instituţionale

Evenimente care au ca scop principal vizita în sine la organizaţiile naţionale şi / sau internaţionale, guvernamentale sau non-guvernamentale, la instituţiie administraţiei publice sau private şi la universităţi.